Sr. Jordi Nadal

Benvolgut amic,

Abans de res, vull agrair-vos l’atent e-mail que m’heu tramès sobre l’olivera mil×lenària de la plaça de Cort i la grata impressió que us causà la seva presència i el seu estat de manteniment.

Aquest arbre es plantà exactament dia 3 de maig de 1989, quan era batle d’aquesta ciutat el Sr. Ramon Aguiló. L’exemplar prové de la finca Pedruixella Petit, entre Pollença i Lluc, i el seu pes original era de 10 tones, incloent-hi el pa d’arrels. Per traslladar-la a la ciutat, se li retallà la copa –en un 80% aproximadament–, i les rels, per la qual cosa en el moment de col×locar-la feia un pes de 4 tones. Per altra banda, a l’obra d’escossell que es va fer per acollir-la, s’hi posaren cinc metres cúbics de terra recollida a la serra de Tramuntana. Pel que fa a la edat, no existeix una datació precisa, encara que es calcula que sobrepassa els 900 anys.

Els antecedents que existeixi un arbre singular a la plaça de Cort es remunten a una trentena d’anys enrere, quan, amb l’anterior règim, era governador civil de Girona el mallorquí Victoriano Anguera Sansó, el qual cada any regalava per Nadal a la ciutat un avet procedent dels Pirineus que era transportat gratuïtament a l’illa per la companyia Trasmediterránea.

Amb l’arribada del primer ajuntament democràtic es decidí mantenir aquest costum, encara que ja a càrrec de les arques municipals tot el procés d’adquisició i trasllat de l’arbre. A mitjan dels anys 80, es decidí que la plaça s’havia d’ornamentar amb un arbre singular amb caràcter fix, per la qual cosa s’hi plantà un avet, aquesta vegada procedent de la zona llevantina. Aquest arbre no va aferrar.

Finalment, es decidí cercar una espècie pròpia de Mallorca i s’estudià la possibilitat que fos un lledoner (celtis australis) –arbre molt comú a l’illa i característic als punts de trobada familiar a l’aire lliure a les possessions– o una olivera mil×lenària.

Pel que fa a la senyalització informativa que ens suggeriu, hi ha en marxa un estudi per implantar-la a les àrees dels arbres singulars que hi ha a Palma, quan finalitzin les actuals obres de modernització de la ciutat que, entre d’altres qüestions, han suposat la sembrada de quasi 6000 nous arbres, bàsicament oms, oliveres, lledoners, ullastres, alzines, palmeres i tamarells quan es tracta de jardins públics.

Amb la confiança que aquesta informació us serveixi d’ajuda, rebeu una atenta salutació.

Joan Fageda Aubert

Batle de Palma

botoprev.gif (9366 bytes)