ELS PINS DE BRISTLECONE

Igual que les seqŘoies gegants aquest arbres tambÚ es troben a Calif˛rnia concretament a una serralada (White Mountains). Son autŔntics supervivents ja que el mes vell que encara viu te ni mes ni menys que 4.700 anys. Es un fet extraordinari que hagin sobreviscut tant de temps ja que on creixen es un lloc extrem. Curiosament aquestes condicions on te˛ricament no hi pot viure cap Ússer viu son les que els han conservat en el temps. Com s'explica aix˛?.
1. La alšada on els trobem es a 3700 m. (pocs animalons els poden atacar cucs, insectes, plantes parÓsites etc).
2. Es un clima molt sec on hi bufen forts vents tot l'any. (no es poden podrir sinˇ tot al contrari assecar-se i quedar momificats)
3. D' aigua en tenen ben poca ja que la que cau s'escola rÓpidament pendent avall degut a que el terra es pobre i pedregˇs.
4. Les estacions de creixement primavera, estiu quasi no existeixen. (lo que propicia un creixement extremadament lent)
5. Es una zona molt concreta del planeta on el clima no ha canviat durant milĚlenis.( aixˇ explica que a Calif˛rnia s'hi trobin quasi totes les espŔcies mes velles del mon).
6. Degut al lloc on creixen els humans y animals no hi han arribat mai fins fa ben poc.

Quan els primers humans que els descobriren no caigueren en que eren arbres tan vells ja que les seves proporcions son normals,  no fora fins que per casualitat un cientific que estudiava els canvis climÓtics de la terra en la seva recerca dels millors registradors del  clima (els anells dels arbres de molta edat) el portaren a estudiar aquests arbres, en talla una secciˇ d'un de mort que li va semblar que tindria un grapar d'anys i el porta al laboratori, un cop li va fer les proves va quedar sorprŔs de l' incre´ble edat que tenia " mes de 3000 anys ".A partir de les hores dedica part de la seva vida a estudiar aquest arbres. El mes vell tenia quasi 10.000 anys per˛ malauradament en feia 2.000 que era mort per lo que en va viure 8.000, degut a la sequedat del clima s┤ havia conservat, podrÝem dir momificat. Un dels mes vells que viu en te 4700 i li fan companya un grup dispers que ronden quasi tots edats de 3000 a 4000 anys.
El seu estat es deplorable,  per˛ es que curiosament es el seu estat natural de sempre ja que viuen al mig de la lÝnia de la vida "ara em moro o ara visc" i aixÝ durant milĚlenis han anat fent la viu viu a la mort.

 

                                                                     wpe98898.jpg (37250 bytes) 
El mes vell (4700 anys)       Un altre vellet de prop de 4000 anys      Un de mes vell....... mort.    Barrinant per veure quina edat te.
 

LES OLIVERES DEL MEDITERRANI

 

oli2.jpg (59137 bytes)                   oli1.jpg (53965 bytes)                oli3.jpg (50024 bytes)                   oli5.jpg (24884 bytes)             
Considerada l'olivera mes vella del Medirerrani (+2000 anys). El seu tronc (9,5 m de volta) es totalment massis  cosa que la diferencia de les altres. La podem trobar a Vallobrega (Baix EmpordÓ).

 

mar1.jpg (37415 bytes)        mar2.jpg (43468 bytes)         mar3.jpg (34971 bytes)

Aquesta olivera que te mes de 1000 anys esta plantada a la plaša de l'ajuntament de Palma de Mallorca i es un lloc on tots els turistes s'hi acosten sorpresos per les formes fantastiques de la  seva soca. Un dia li varem preguntar a l'alcalde de Palma que ens expliques l'historia de aquest arbre i molt cordialment ens va escriure. Si voleu veure l'escrit premeu aqui.

   

     
Aquesta la trobarem a Grecia.(+1500 anys)